2012. december 4., kedd

Mesék és ételek ! Hogy mi az összefüggés ?


November 30.-án kiállítás nyílt Koday László festőművész képeiből, a csömöri Petőfi Sándor művelődés házban. A képek egy idillikus  vidéki világot mutatnak be, ahol  az emberek nem véres verítékkel dolgoznak, hanem szeretettel. Emberek, állatok harmóniában élnek együtt.
Ahogy a képeket néztem, vidéki élet, a tanya hangulata, a föld szeretete gyermekkoromba röpített.Volt egy kis tanyánk Tápiógyörgyén, minden hétvégén lejártunk, és imádtam a szomszéd tanyasi gyerekekkel dolgozni.
Igen, dolgozni! Etettük az állatokat, pányváztuk a teheneket, lóval szántottunk.
A konyhakertben órákat töltöttünk, beszéltünk gyermeki zöldségeket :-)
Dézsmáltuk a gyümölcsöket, fára másztunk a vackorért.Pont mint a képen lévő emberek.

A mai gyerekek nem tudják milyen ez. Nincs kapcsolatuk a földdel. Azt hiszik az élelmiszer varázsszóra terem az üzletek polcain.Ha csak a szülő nem valamelyik termelői piacon, vagy bevásárló közösségből szerzi be a zöldséget. Itt van rá esély, hogy ismerd a termelőt, személyes kapcsolatod legyen vele, és akár gyermekeddel elmehetsz megnézni a tanyáját, gazdaságát.
Megnézheted az állatait, megsimogathatod, kihúzhatod a saját répádat, leszedheted az almádat.
" A  fa szív alakú szeretet almát terem"

Ha valaki beleszeretne tekinteni ebbe a színes, harmonikus világba, belecsöppenni  a mesés tanyasi életbe, megteheti január 10.-ig.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése