2012. március 22., csütörtök

Első rendelési lista

Közeledik a nap, amikor a postátokban ott a lista, mivel tudjuk feltölteni az Éléskamránkat. Nagy nagy izgalommal várjuk az első átadást. Helyünk ma még csak ideiglenes volt, de bíztunk az „ezós” megérzéseinkben és egy ilyen jó dolog be kell, hogy vonzza a végleges átadó „otthonunkat”. És úgy is lett!
Az elmúlt hetek lázas telefonálgatások, szervezkedések és gazda látogatások jegyében telt. Higgyétek el óriási élmény volt ennyi kedves és lelkes emberrel találkozni.

A bevásárló listán lesznek állandó és ideiglenes termelők, minden héten változik és újul a lista ennek több oka is lesz, egyrészt az idénytermékek aktualitása, másrészt esetleg egy őstermelő termékei nem válnak be vagy nem tudunk úgy együtt működni, ahogy az mindenkinek jó.

Hogy tudjátok mi lesz az az Éléskamrában, pár szóval bemutatjuk a termelőket, gazdákat, kinek a  termékeiből válogathattok a rendelés folyamán.
  • Méz: Árpádföldi Molnár Méhészet-től. Talán sokak számára ismert a neve, hiszen csömöri eseményeken rendszeresen árulja a finom mézeit.
  • Tejtermékek: kiváló minőségű tejet, sajtokat, joghurtokat, tejfölt...a Szátokon lévő Terman porta szállítja. Hitvallásuk: „Hisszük, hogy amit megtermelünk az jó és abban is hinni szeretnénk, hogy van, akinek nem mindegy mit eszik.” Hihetetlen kedvességgel és segítőkészséggel fogadtak minket.

  • Tojás: Ez a legnehezebb, nem is gondoltuk, hogy ennyire. Sajnos nem tudtunk „kapirgálós” tyúktojást szerezni, de rajta vagyunk a beszerzésen. Tojás az kell, anélkül tudjuk, hogy nem éléskamra az Éléskamra. A zsámbóki Boldog Tyúkfarmról kapjuk majd a tojásokat. Megnéztük, leellenőriztük ezek a tyúkok tényleg boldogok. Látogatásunkkor a gazda elmondta, és meg is mutatta, hogy a környékbeli földeken megtermelt terményeket fogyasszák a tojók, mélyalmos szabadon „szaladgálós” rendszerben gyógyszermentesen élnek ezek a boldog szárnyasok.
  • Kecsketej és sajtok: Ebből a termékből két termelő is van. Mindkettőjük ajánlatát felvesszük, majd együtt eldöntjük, melyik az igazi. Az egyik gazda a helyi Szedervölgyi major. A másik őstermelő a kerepesi Gábor gazda. Mindketten lágy selymes ízletes sajtokat kínálnak mindenféle ízesítésben és természetesen kecsketejet.
  • Tészta: Biominősített Rédei tésztát hozzuk a kosaratokba. 17 -féle tésztatermékükből lehet majd válogatni.
  • Olaj: Hidegen sajtolt napraforgó olaj Hejőkeresztúrról érkezik a Családellátó jóvoltából. Az alapanyagnak használt napraforgót sem regloneval, sem más egészségre káros szerrel nem kezelik. A termelőt havi rendszerességgel látogatja, vizsgálja a hatóság, nemcsak mikrobiológiai, de más egyebet, többek között a savasságot is ellenőrzik.
  • Zöldség: Környékünkön szinte már intézménynek számító Gódor bio kertészet termékeit találhatjátok meg a bevásárló listán. A Gódor család Galgahévíz határában 1996 óta több hektáron termeszt 15-20 -féle zöldséget. Minősített biotermelők.
  • Gyümölcslevek: Szintén a Családellátó jóvoltából hatalmas a kínálat 100%-os gyümölcslevekből 5 literes kiszerelésben.
  • Lekvárok szörpök: Horváth Éva szentendrei őstermelő által készített házi lekvárok és szörpök közül választhattok.


Lesznek ideiglenes idény zöldségek és gyümölcsök is. Az első átadáskor helyi csömöri őstermelők által vegyszermentesen megtermelt spenótot, újhagymát és petrezselymet tudtok majd vásárolni.

Hogy ne csak az ételekről gondoskodjunk, hanem a tisztaságról is, az Éléskamrában beszerezhető természetes tisztító és mosószer is. Mosószóda, citromsav és szódabikarbóna is szerepel a listán.

Hogy szebbek és bőrünk is egészségesebb legyen lehetőség van kecsketejből készült szappanok vásárlására is.

Egyszerűen egészséges, tápláló és megbízható élelmiszerforrást szeretnénk, miközben igyekszünk a lokalitásra, hogy a környék kis gazdáit, őstermelőit megismerhessük és segíthessük. Így terjesszük az "igét" és az emberek tudatosabban döntenek egy környezetbarátabb életmód és finomabb falatok mellett.

A szombaton megkapott rendelési lapot vasárnap estig lehet kitölteni. Ha valakinek nehézséget okoz az aktív exel táblázat megnyitása kitöltése, írja meg emailben mit szeretne rendelni. 

Nagyon nagy izgalommal  várjuk az első átadást.

Szervezők: Újszászi Erika és Árvai Krisztina




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése